1 month challenge : livin on a budget

1 month challenge: livin on a budget

Hoe het begon

Ik heb het afgelopen jaar fulltime gewerkt en had een bij –job. Twee jobs waar ik eigenlijk goed verdien en dus zou ik ruim moeten kunnen sparen. Het was dan ook teleurstellend toen ik merkte dat ik minder had gespaard dan ik dacht dat ik zou sparen in coronatijden. Het leek me een ideale uitdaging om eens een maand echt enkel het hoogstnoodzakelijke uit te geven en zoveel mogelijk proberen te sparen. Dus april werd mijn livin on a budget maand.

Autokosten

In de maanden ervoor had ik die challenge al in gedachten, maar helaas kreeg ik in de maanden januari en februari te maken met autokosten (remmen die niet meer werkten – vrij belangrijk onderdeel naar het schijnt) en was er een kostplaatje van 1500 euro aan verbonden. Omdat veiligheid toch een belangrijke factor was, besloot ik om de challenge uit te stellen naar april. In april kreeg ik mijn gewoon loon en kon ik dus beter inschatten hoeveel ik normaal zou sparen en welk verschil deze challenge zou geven.

Goede doelen

De maand april begon en vol goede moed startte ik. Mijn vaste kosten had ik van mijn loon afgetrokken en ik had nog een mooi bedrag over. Als ik niets zou uitgeven dan zou ik zeker 400 euro meer kunnen sparen dan wat ik normaal zou sparen dus dat was het doel.

En toen zag ik een oproep van mijn werkgever om te storten voor de kom op tegen kanker groep. Elk jaar fietsen collega’s de 1000 km voor kom op tegen kanker en doen ze allerlei acties. Elk jaar stort ik ook mijn bijdrage en dat was dit jaar ook niet anders. De eerste 40 euro waren al weg, maar het gevoel van voldoening was eens zo goed.

Toen een vriend vroeg om een strip te kopen, die zijn neef had gemaakt, moest ik niet lang nadenken. Ik hou van mensen die hun dromen volgen en wil deze personen steeds steunen op hun pad. Dus voor ik het wist was ik een strip rijker maar een beetje armer. Toch, had ik er geen spijt van; dit waren de zaken die ik met plezier steunde.

Baby’s

Is het de leeftijd of toch corona? Ik weet het niet maar de afgelopen drie maanden zijn er veel baby’s in mijn omgeving geboren. Ik vind een geboorte ongeloof mooi en wil dan ook de persoon zijn die deze baby’s een steuntje in de rug geeft. Ook in de maand april werden er drie prachtige baby’tjes geboren en alle drie kregen ze een kadootje. Op zo een moment, denk ik helemaal niet na over mijn budget en volg ik mijn hart bij het kiezen van een kadootje.

Halfweg

We waren nog maar halfweg de maand en er was al een groot deel van dat reservespaargeld weg. Nu, ik stond achter elke keuze die ik had gemaakt en werd ook echt blij van die keuzes, dus het was oké. Ik zou minder extra sparen, maar er waren andere waarden die wél fijn waren: mensen steunen, baby’s verwennen, en dankbaarheid uiten naar de mensen in mijn omgeving – op mijn manier.

Onverwachte kosten

Ook al was er al wat uitgegeven, er bleef nog genoeg ‘extra’ over. Ik zag het rooskleurig in. Op een dag kreeg ik ineens een mail van mijn studie dat er ook nog betaald moest worden voor het examen: 125 euro. ‘Lap’, dat was ik helemaal vergeten. Ik schreef het geld over en vond het oprecht jammer dat dit nog bijbetaald moest worden. Wat een timing ook ….

Als kadootje kreeg ik ook nog een brief van de provinciebelasting, autobelasting en Touring. Ik kon wel huilen van miserie. Sommige zaken kon ik uitstellen tot mei of zelf juni, maar ik haat het om in schuld te staan dus betaalde ik onmiddellijk. Ik wist in ieder geval waarvoor ik deze maand ging bijwerken en het was alvast niet om te sparen.

Medische kosten

Als klap op de vuurpijl, kreeg ik ook nog negatieve bloedresultaten terug. Ik voelde me al een tijdje niet zo goed, maar ik stelde het steeds uit. Omdat het zo druk was met de studie en het werk, had ik me voorgenomen om in juni eens echt allerlei kwaaltjes – zoals mijn knie –  te laten onderzoeken. De dokter had voorgesteld om alvast bloed te laten nemen. Mijn onstekingswaarden waren heel hoog en mijn cholesterol was ook niet goed. Tel daarbij nog, dat ik bijkom, terwijl ik meer sport en ineens gingen er verschillende alarmbellen af bij de dokter. Afspraken werden gemaakt bij specialisten, mri’s ingepland en ik kreeg aangepast voedingsadvies.

Het kostenplaatje van die medische kosten was hoog en dan heb ik nog niet alle facturen gekregen – helaas ook nog niet alle ziekenhuisafspraken gehad. Nu, uiteindelijk zal het medisch wel allemaal in orde komen en dat is het belangrijkste. Toch, heb ik me heel vaak afgevraagd hoe mensen met een laag loon dit doen. Stel je hebt een laag loon en je wordt ziek. Ik kan mij perfect voorstellen dat die facturen je dan wel eens depri kunnen maken.

Eten

Ik moet bekennen. Ik geef enorm veel geld uit aan eten. In de maand april ben ik ook enkele keren een hapje tapje gaan doen; gewoon gezellig met vrienden gaan picknicken. Gedurende zo een middag koop je natuuuuurlijk veel te veel eten en allerlei lekkere dingen, waardoor de rekening soms snel oploopt. Ik ben dan ook nog iemand die op haar gezondheid let en ik koop heel graag een goed stuk zalm of lekkere verse groentjes. Elke keer opnieuw verschiet ik van de rekening die ik moet betalen in de winkel. Langs de andere kant, geniet ik zooo hard van dat stuk zalm, dat het me dan weinig kan schelen dat ik daar ook twee hamburgers voor zou kunnen eten. Goed en lekker eten is voor mij één van de mooiste zaken van het leven en daar spendeer ik met alle plezier geld aan.

Conclusie

Ondanks dat ik met allerlei goede bedoelingen was gestart, heb ik ongeveer hetzelfde kunnen sparen als tijdens andere maanden. Mijn geld van mijn bijjob is vooral gegaan naar de medische kosten en naar de belastingen. Frustrerend, maar helaas ook realiteit.

Toch heb ik die maand geleefd en genoten. De zaken waar ik geld aan heb gespendeerd heb ik met alle plezier gedaan en dat gaf me een blij gevoel. Ik heb genoten van heerlijk eten, heb voor mezelf gezorgd en heb plezier gehad tijdens leuke middagen met vrienden en vriendinnen.

Rijk ga ik nooit worden, maar ik zal wel enorm hard genoten hebben van mijn stukje zalm en mijn hapjes tapjes met vrienden en vriendinnen.

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Eén opmerking over '1 month challenge : livin on a budget'

 1. Stuur me een mailtje met je ‘klachten’ lieverdje

  Zalmen zijn de enige beings op Aard die stromen tegen de rivier op…

  Tegenwoordig, helaas echter Al geruime tijd, vol pesticiden in deze on-natuurlijke realiteit.

  Voor alles is er een natuurlijke oplossing en natuurlijk medicijn 🍃

  Nature cures all ways🙌

  Let food be thy medicine and medicine be your food 🍀 bio-logisch, zó logisch!

  Liefs,
  Scarlets Nature Lifestyle 💖

  Margie💃

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: