1 month challenge: onthaasten

1 month challenge: onthaasten

Hoe het begon

Ik begon te voelen dat alles wat veel werd: een fulltime job, een studie, bijwerken, mijn eigen bedrijf opstarten, vaak sporten, mantelzorger zijn voor bompa en afspreken met vrienden. Als ik het nu zo opschrijf, lijkt het alsof het over iemand anders zijn leven gaat. Ik zou die persoon gek verklaren, omdat hij zijn leven zo volpropt. Helaas, gaat het over mijn eigen leven en ik merkte dat het teveel werd. Daarom besloot ik om in de januari te ‘onthaasten’.

Definitie

‘Onthaasten’ lijkt wel een modewoord in de coronacrisis: iedereen is aan het ‘onthaasten’. Het leek me dus een simpel concept te zijn, tot….. ik het effectief wou doen. Ik begon na te denken. ‘Als ik onthaast, mag ik dan wel nog sporten?’. ‘Betekent onthaasten net leuke dingen plannen of net dingen ontzeggen?’. ‘Moet ik dan s’avonds net niets doen of kijk ik hersenloze tv?’. ‘Mag ik nog wel studeren en bijwerken?’.

Ik begon echt gek te worden van mijn eigen vragen. In het woordenboek stond er als definitie: ‘het bewust kiezen van ontspanning’. Het bracht me niets verder. Voor mij, was tijdens deze coronacrisis, het bijwerken bijvoorbeeld een ontspanning. Dat was het enige momentje in de week, waar corona even niet bestond en waar we klaagden, lachten en domme moppen vertelden alsof er niets aan de hand was. Voor mij is dat ontspanning.

Oké, het sporten dan… voor mij ook ontspanning… dus dat zit goed.

Het werk kan ik niet opgeven en de studie kan ik niet ‘on hold’ zetten, dus ik zit vast. HOE MOET IK ONTHAASTEN?

Bewust plezierige dingen doen

Ik ben iemand die eigenlijk van heel spontane acties houdt: onverwacht gaan wandelen, eens naar Nederland rijden om te gaan surfen, s’avonds naar de zee gaan, etc… Nu, tijdens corona zijn spontane acties minder mogelijk en dat mis ik enorm.

Toen iemand op 1 januari vroeg om s’avonds op date te gaan, zei ik eerst ‘nee’. Ik zou die dag eerst langs de familie langsgaan om een gelukkig nieuwjaar te wensen en waarschijnlijk zou ik nog moe zijn van oudejaarsnacht, dus, in mijn hoofd was er geen ruimte voor. Na, er 5 minuten over nagedacht te hebben, stuurde ik een ‘Ja’ terug. Ik ging om 16.00 uur naar Antwerpen stad en we wandelden uren aan een stuk. Het was fijn om nog eens in Antwerpen – stad te zijn. Ik herontdekte het centrum en de hoe mooi Antwerpen was, wandelde langs wijken die ik al lang niet meer had gezien en voelde me terug de ‘ontspannen’ Vanessa. Dit was dus onthaasten voor me.

Een vrij weekend

Normaal werk ik op zaterdag bij de slager, tenzij ik les heb. Omdat de lessen nu online gebeuren, kiest onze leerkracht er bewust voor om de les in twee te delen: eentje op zaterdagmorgen en eentje op donderdagavond. Dat maakte dat ik zaterdagnamiddag vrij was.

Ik besloot om te gaan shoppen. Wie mij kent, weet dat ik shoppen echt haat en dat ik het nog erger vind tijdens een coronacrisis. Ik ging winkelen op de Meir, de grand Bazaar en de Keyserlei. Er was enorm veel volk; een beetje beangstigend voor me, maar het deed me zo goed. Ik voelde me terug de 18 jarige Nessa die ging shoppen en er echt van genoot. Ik paste kleren, kocht ze en mijn bankrekening ging naar beneden.

Na de middag, kwam mijn zus naar het centrum en wandelde we door het centrum. Bijbabbelend, window – shoppend en nadenkend wat er wel of niet in mijn interieur zou passen. Ik vergat alles rond me: er was geen stress, er was alleen maar het ‘NU’.

Ik vond het wel grappig dat, normaal gezien, shoppen eerder een last is en nu het een activiteit van ontspanning werd. Wat een coronacrisis allemaal kan teweeg brengen.

De volgende dag, had ik een vrije zondag. Het was al veel te lang geleden dat ik iets met mijn metekindje had georganiseerd en ik miste hem enorm. Ik besloot om met hem een dagje de lego – beurs ‘Bricks in the city’ te gaan bezoeken. We namen samen de bus, gingen naar de tentoonstelling en daarna aten we smoutebollen. Totaal geen stress, totaal geen uurbesef, gewoon pure ontspanning.

En toen zei het lichaam stop

Ik dacht dat ik goed op weg was om te onthaasten, maar volgens mijn lichaam was het niet goed genoeg. Een week later, na het vrije weekend, hoestte ik de longen uit mijn lijf. Op zondag lag ik plat en kon niets meer. Mijn metekindje belde om samen Carcasonne online te spelen. We speelden het en dat was megafijn. Ondertussen bleef ik maar hoestten en na drie spelletjes was ik helemaal uitgeput.

De dag erna ging ik naar de dokter en die schreef me een week voor. De eerste drie dagen lag ik volledig plat en was al moe van iets te eten. De corona test kwam al snel negatief terug, maar de klachten bleven wel.

Omdat ik het mentaal moeilijk kreeg, besloot ik om terug te gaan werken na 4 dagen. Het werk ging wel, mits de nodige puffers, middagdutjes en veel theetjes.

Onthaasten

Tijdens die drie dagen van volledig platliggen; herzenloze tv en netflix te kijken, waren er twee bijkomende effecten. Een eerste effect was dat ik genoot van de platte rust. Ik kon me niet meer herinneren hoelang het geleden was, dat ik gewoon niets moest doen. Ik keek schaamteloos naar netflixseries zoals Bling Empire en Chef’s Table en ik voelde me er absoluut niet schuldig over.

Een tweede effect was ook het nadenken. Mijn leven is zo gepland dat de dagen voorbij vliegen, dat ik geniet van alle dagen maar niet teveel verder kijk naar de toekomst. Opeens, tijdens die drie dagen, miste ik mijn Jeja ineens nog harder dan anders. Ik maakte me ineens ook zorgen om de maanden corona die nog gingen komen en waarin ik vol angst zal zitten om mijn bompa te verliezen. Ik beeldde me ineens in hoe het zonder hem zou zijn en hoe mijn wereld ineen zou storten. Zaken die anders heel hard op de achtergrond staan, kwamen ineens op de voorgrond.

Normaal maak ik van iedere situatie het beste en probeer ik het optimistisch in te zien, maar toen ging het even niet meer. Dus vandaar dat ik terug aan het werk ben gegaan.

En wat nu?

Ik vond het een heel rare en moeilijke maand. Na, een maand, heb ik nog geen idee van wat net ‘onthaasten’ inhoudt. Voor mij is onthaasten, of zoals de definitie het zegt ‘het bewust kiezen voor ontspanning’, is nu bijwerken, sporten en dingen doen met family en friends. Zit mijn agenda daardoor volledig vol? Ja, absoluut, maar dit heb ik echt nodig om met de mentale zwaarte te kunnen omgaan van de coronacrisis en de constante angst om mijn bompa te besmetten.

Ik heb me wel voorgenomen om meer te onthaasten de komende maanden. In maart neem ik twee weken vakantie en in april ga ik niet bijwerken. Die maanden ga ik gewoon genieten van het leven, van de familie en vrienden en van hersenloze netflixseries … en deze keer zonder ziek zijn.

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Eén opmerking over '1 month challenge: onthaasten'

 1. Je wordt niet voor niets ‘ziek’…je lichaam geeft aan!
  Rust…uit! Dat is het. Indien men niet luistert…moddert men voort! On-gemakkelijk dus

  Lezen Nessa ipv Netflix en is echt een ‘beter’ idee
  Ja, daar wordt je beter van. En soms vallen tijdens het lezen je oogjes toe…precies wat je nodig hebt op dat moment.

  Niets doen…en genieten!
  Warme omhelzing en dikke kus 😘

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: