1 month challenge : 1-2-3 regel

1 month challenge: 1 – 2- 3 regel

Op veel vlak ben ik een durver maar op andere vlakken ben ik een banghaas. Soloreizen: geen probleem. Mijn job opgeven: geen probleem. Éen of andere challenge: geen probleem…. Maar ik heb succesangst. Een heel zwaar begrip maar eigenlijk betekent het dat je niet in the picture wilt staan.  Ik zal bijvoorbeeld altijd vragen aan mijn vrienden: ‘hoe gaat het met jou?’ als ik vind dat het teveel over mij gaat. Ik zal ook altijd innerlijke drempels moeten overwinnen om een succes te bereiken. Een concreet voorbeeld was mijn thesis. Ik wist dat ik het zou kunnen, maar ik heb heel lang mezelf, op een manier, gesaboteerd zodat ik zeker niet ‘in the picture’ zou komen. Uiteindelijk is mijn thesis wél gelukt en was ik er ook terecht trots op.

Via iemand van de crossfit hoorde ik van de 1-2-3 regel. Hij legde me uit: ‘als je weerstand tegen iets voelt – door angst of door een andere emotie – zeg dan 1 -2 -3 en doe het gewoon’. Ik vond het een geweldig idee, want ik had wel nog een lijstje waar ik ooit aan wou beginnen maar een enorme weerstand tegen voelde. In december zou ik dus altijd de 1 -2 -3 regel uitproberen.

Missie callcenter

Wie mij kent, weet dat ik ooit een boek wil schrijven over het geheim van een goed huwelijk. Ik stel deze vraag aan iédereen en bundel deze antwoorden in mijn notitieboekje. Het notitieboekje blijft groeien maar het idee wordt niet concreet. Toen ik, op een avond wanneer ik doelloos aan het scrollen was, ineens op facebook een oproep zag voor een nieuw tv – programma, kwam er een AHA momentje. Je mocht 1 vraag stellen aan een bv in dat tv – programma. Ik haat het om op tv te komen, maar het leek me de ideale basis voor het uitproberen van de 1 -2 -3 regel. Ik vulde het formulier in, zei 1-2-3 en drukte op ‘verzenden’. Geen tijd om te overdenken, of van gedacht te veranderen.

Tot mijn grote verbazing, kreeg ik twee dagen later een telefoontje van VTM. Ze vonden het een leuke vraag en ik mocht bellen met een BV. :’Zou het voor jou maandag passen?’. Mijn hart bonkte, lichte paniek, en dan 1 -2 -3, antwoordde ik: ‘natuuurlijk, ik kijk er naaruit’. Het klonk bijna overtuigend.  

Maandag om 10 uur zou het telefoongesprek met de BV plaatsvinden. Hartkloppingen, angstaanval, kijkend op mijn gsm. Dankzij mijn mindfullnesscursus kon ik mijn adem terug op een normaal ritme brengen. En toen… ging mijn telefoon over. Geen stress, Nessa. 1 -2 -3 en ik nam de telefoon op met een enthousiaste ‘hallooooooo met Vanessa’. Het leek alsof ik nooit iets anders had gedaan dan met een BV te bellen.

Het resultaat kunnen jullie allemaal bewonderen op 19 of  21 januari in het programma Missie Callcenter en dan krijgen jullie eindelijk het antwoord op de vraag: ‘Wat is het geheim van een goed huwelijk?’.

Contact met de papa

‘Okay, die regel werkte wel’: dacht ik. Ik wou wel iets uitproberen dat voor mij gevoeliger lag. Mijn papa en ik hebben, sinds mijn 12 jaar, geen contact meer. Op zich zijn we daar allebei wél oké mee… alleen heeft hij mijn babyfoto’s die ik graag zou willen. Iets wat al lang op mijn to – do lijstje stond, maar er nooit van kwam.

Ik opende mijn mail, schreef dat ik graag mijn babyfoto’s wou hebben en dat ik er zelfs achter wou komen. Heel mijn lichaam reageerde heftig op de gebeurtenis, maar 1-2-3 en ‘VERZONDEN’. Het was gebeurd; no way back.

De volgende dag kreeg ik een antwoord van mijn papa, na 21 jaar. Hij kon mij de babyfoto’s niet geven, maar hij wou er wel overal foto’s van nemen en doorsturen via whatsapp.  Mijn hart maakte een vreugdesprongetje: IK ZOU MIJN BABYFOTO’S terugzien! Hoera!

Gesprek op het werk

Ik ben op het werk één van de mensen die veel belang hecht aan feedback. Omdat ik al een jaar geen tussentijdse feedback had gehad, vond ik dit héél vervelend. Normaal zou ik dit laten passeren en mij doodergeren, maar deze keer dacht ik: ‘Nee, we gaan hier iets aan doen’. Ik stuurde mijn leidinggevende een mail voor een feedbackgesprek, na het toepassen van de 1-2-3.

Na een week had ik nog geen antwoord gekregen. In mijn oude patronen, zou ik mijn ‘kas hebben opgefret’ en een passief –agressieve houding hebben aangenomen, maar nu gingen we het anders aanpakken. 1-2-3 en ik belde hem om en vertelde eerlijk wat het met me doet als hij niet reageert op mails en geen feedbackgesprek inplant. Ik vertelde eerlijk dat ik teleurgesteld in hem was.

In mijn gedachten, zag ik al een papiertje voorbijvliegen met mijn ontslag. Groot was mijn verbazing, toen hij zei: ‘Je hebt 100% gelijk en ik begrijp dat je teleurgesteld bent’. Enorm bewonderingswaardig van hem!

Berichtje naar familielid

Ik had mezelf beloofd dat ik, in deze challenge, geen ex of familieleden van exen zou betrekken. DIKKE FAIL, maar wel een positieve fail. Ik ben momenteel een intensief traject aan het volgen voor zelfontwikkling (ook in functie van mijn coachingsopleiding). In dat traject, kwam naar voor, hoe belangrijk twee familieleden van een bepaalde ex voor me zijn. Ondanks dat ik die jongen enorm veel pijn heb gedaan, hebben die personen mij nooit veroordeeld. Ik ben enorm dankbaar dat die nog in mijn leven zijn en ze zitten enorm in mijn hart.

Na een coachingsessie, besefte ik dat ik dat nog nooit tegen hen had verteld. Met een bang hartje, schreef ik een berichtje waarin ik hen vertelde hoe belangrijk ze waren, hoe hard ik hen apprecieer en hoe dankbaar ik ben.

Ik begon te overdenken: ‘is dat wel oké?’, ‘mag ik dat wel schrijven als ex?’. Etc. En toen dacht ik: ‘nee, 1-2-3 => VERZENDEN’. Het was weg, te laat.

Al snel kreeg ik een lief bericht van hen terug en was ik blij dat ik het toch had aangedurfd.

Op weg naar zelfstandige in bijberoep

Ik heb al vier studies achter de rug en in 2021 wou ik deze studies gebruiken om een andere professionele weg in te slaan. Toch voelde ik een enorme weerstand. Ik bleef ertegen vechten en ter plekke trappelen. Ik wist wat ik moest doen, maar deed het niet.

Eerste stap zou zijn: toestemming vragen aan mijn werkgever om een bijberoep te mogen uitoefenen. Ik bleef het uitstellen, tot ik ergens tussen kerst en nieuwjaar, 1-2-3 zei en het gewoon aanvroeg.  Ik kreeg een JA.

Daarna voelde ik een goede flow, en pastte ik de 1 -2 -3 regel overal toe. Zo kreeg ik al snel een boekhouder, schreef me in voor het starterslabo en liet ik een logo ontwerpen. Op een week tijd, was ik al enkele stappen verder.

Een volgende stap in mijn studie was: praktijkervaring opdoen. Ik ben al enige tijd 3 coachees aan het opvolgen, maar wou een stapje verder gaan. Ik zei tegen mezelf: ‘1-2-3’ en ik trok mijn stoute schoenen aan en schreef een mail naar een bekend coachingspraktijk. Toen ik twee dagen later een mail terugkreeg, verwachtte ik een ‘NEE’, maar het was een ‘JA’. Say what?!!

Door de 1-2-3 regel toe te passen, was ik ineens zoveel verder.

Kleine klussen

Het hoeven niet altijd grootste dingen te zijn. Zo, wou ik bijvoorbeeld mijn living wat veranderen, maar moest het low cost blijven. Ik haat het om hulp te vragen, want in mijn hoofd, is dat nog een teken van zwakte (wat het natuurlijk totaal niet is). 1-2-3 en voor ik het wist, had ik een zoekertje geplaatst in de Facebookgroep ‘free & recycle’. Na een week, was ik 7 planten, een juwelenset en rieten mandjes rijker.

Soms gebruik ik de 1 -2 -3 regel ook om uit mijn bed te komen. Met deze winterperiode én het feit dat ik thuiswerk, durf ik te blijven liggen tot 7.50 als ik om 8.00 moet beginnen. Daarna ben ik die persoon, die in pyama, meedoet aan zoommeetings. Op zich wel oké, maar het gebeurde al eens dat ik nog ging snoozen. En dan heb ik voorgenomen, alarm af = 1-2-3 en dan spring ik uit het bed. Ik moet zeggen: het maakt een wereld van verschil uit.  

Ik heb nog enorm veel voorbeelden van deze maandchallenge: mijn roadtrip met nieuwjaar, de aankoop van een verzwarend deken, mijn kaartje naar iemand uit het verleden, opruimen van kasten, etc.

Wat heb ik geleerd?

Het is een zalige regel! Soms, heb je veel angst van de angst. Het verbaasde me enorm hoe vaak ik een ‘ja’ kreeg of kreeg waar ik achter vroeg. Met deze regel, ga je niet overdenken en handel je echt uit je behoeften. Als ik bij al deze acties, maar 1 minuut had gewacht, dan had ik het zeker niet meer gedurfd. En ik denk dat ik zeker niet de enige ben, die hier zo mee zou omgaan.

Heb ik alles gedurfd? Neen. Ik moet er ook eerlijk in zijn. Er waren nog twee zaken die ik absoluut wou doen, maar waarbij ik zoveel weerstand voelde dat het gewoon niet ging. Het eerste is, tegen een vriendin, zeggen hoe hard ze me onbewust had gekwetst enige tijd geleden. Op zich, weet ik dat ze dat niet slecht bedoelde, maar het bleef wel wat liggen op mijn maag. Ik denk dat de weerstand zich vooral aanbood, omdat ik haar enorm respecteer en ik ook normaal van het principe ben: ‘als er iets gepasseerd is, moet je het zo laten omdat je toen je kans hebt gehad om er iets van te zeggen’. (nota: ik heb hier recent één keer tegen gezondigd, tegen mijn eigen principe – oeps).

Het tweede wat héél hoog op mijn lijstje stond, was vragen aan iemand hoe het met haar gaat. De persoon in kwestie was een jeugdvriendin en ik denk nog vaak aan haar. Ik zou oprecht graag willen weten hoe het met haar gaat, maar ik voelde een enorme weerstand. Misschien was het te persoonlijk of misschien zag ik er geen meerwaarde in, maar het luktte me niet.

Ondanks deze twee zaken, die op mijn to – do lijstje stond en er nu af zijn, is mijn to – do lijstje een pak kleiner geworden. Dus 1 -2 -3 en GET THINGS DONE!

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Eén opmerking over '1 month challenge : 1-2-3 regel'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: