1 month challenge: vegetarisch eten

1 month challenge : vegetarisch eten

Mijn relatie met eten

Ik hou van eten. Ik eet veel en ook héél graag. Ik at meer dan mijn ex – vriendjes en voor eten mag je me ook altijd wakker maken. Toch, heb ik in het verleden een haat/ liefde relatie gehad met eten. Tijdens mijn erasmus in Barcelona, miste ik de VUB, mijn vriendinnen en mijn toenmalige vriend zo hard, dat ik meer controle wou krijgen over mijn eten. Uiteindelijk at ik, tijdens mijn Erasmusperiode, heel weinig en ging ik elke dag aan spinning doen. Het resultaat was een eetstoornis, die uiteindelijk toch 6 maanden zou duren.

Nu 10 jaar later, heb ik een veel gezondere relatie met eten. Ik hou van mosselen, ribbetjes en van alle soorten desserten. Toch, moet ik oppassen, want in stressperioden heb ik last van het prikkelbare darm syndroom en kan ik zaken zoals frietjes en rauwe ajuin niet eten. Dan kan ik letterlijk overgeven van de stress en begin de haat/ liefde relatie met eten weer.

Tijdens mijn vakanties, eet ik altijd vegetarisch en ik voel me er beter door. Daarom wou ik in de maand november e een maand vegetarisch eten en zien wat het met mijn lichaam en mijn gemoed doet.

De eerste dagen

Voor deze maandchallenge at ik al vaak vegetarisch, omdat ik van mening ben dat ik teveel vlees en vis eet. Ik wist al dat het vegetarisch aanbod in Lidl heel pover is en dat de keuze bij Albert Heijn een pak groter is. Vol goede moed, trok ik naar Albert Heijn en kocht daar producten die helemaal uit mijn comfortzone zijn: Notenburgers, vegetarische kebab, tofu, vegetarische schnitzels en vegetarische nuggets. Het kon beginnen!

Ik ben sla zo beu

Na enkele dagen sla, tomaten en komkommer te hebben gegeten met een notenburger of een schnitzel was ik het beu. Het leek elke dag hetzelfde. Tijd voor een pitabroodje met vegetarische kebab en …. sla. Ik had het helemaal gehad, tijd om er iets aan te doen. Ik besloot om op de site lekker en simpel te gaan surfen en daar vegetarisch in te typen. Ik kreeg allerlei ovenschotels, vegetarische spaghetti’s, vegetarische wraps, etc. Het leven zag er ineens een pak rooskleuriger uit. Gedaan met elke dag sla, tomaten en komkommer te eten!

Vegetarisch eten is keilekker

Na een paar dagen vegetarische gerechten te hebben gemaakt, moet ik toegeven dat ik het wel superlekker vind! De vegetarische kebab, bijvoorbeeld, van het merk ‘vegetarische slager’ vind ik bijvoorbeeld beter dan de echte kebab. Hiervan heb ik geen buikpijn van en bij een echte kebab heb ik gegarandeerd last van mijn prikkelbare darmsyndroom. Naast de producten van de vegetarische slager – die trouwens allemaal echt lekker zijn -, heb ik ook gemerkt dat vegetarische gerechten echt lekker en smaakvol kunnen zijn. Een vegetarische curry schotel bracht me terug naar Indonesië, een pad thai zonder kip bracht me terug naar Thailand, en een wrap met een bonenschotel bracht me naar Mexico. Het werd een rondreis in de vegetarisch eetwereld.

De maagontsteking

Ik begon fan te worden van al het vegetarische eten. Ik voelde me lichter, sliep beter en had minder last van een prikkelbare darm. Net zoals op vakantie, deed het vegetarische eten me echt deugd. Nog een bijkomend voordeel was dat ik voor het eerst in mijn hele leven een platte buik had! Meestal heb ik een mini – buikje, maar nu was die echt plat –plat.

En toen kwam de maagontsteking. Was het de verandering van eten of stress, of een combinatie van beide, maar ineens kroop ik over de grond van de maagkrampen. Alles wat ik at, bezorgde me instant een gevoel van misselijkheid en vast voedsel kwam er terug uit. Vanaf nu werd het dus een tijdje soep. Wat een chance, dat je met veel groenten echt lekkere soepen kunt maken.  Een aanrader is het boek  ‘Deliciously Ella – Elke dag’. Hierin staan echt goede vegetarische gerechten en die snel klaar zijn.

Satéké, preparé en soep met balletjes

Ergens rond dag 12 had ik zoveel zin in frietjes, dat ik naar de frituur ging. Frietjes betekent bij mij gegarandeerd een nachtje buikpijn, maar dat heb ik 1 keer per twee weken er wel voor over. De keer ervoor had ik frietjes genomen en vegetarische cheese jalapeños nuggets, maar nu schreeuwde mijn hele lichaam voor een satéke. Ik kon ofwel mijn behoefte negeren omdat ik niet wou falen in de challenge, of gewoon een satéke bestellen en er megahard van genieten. Het werd het tweede en ik heb er enorm van genoten!

18 november was mijn mama jarig dus ging ik in haar tuin – in de kou en op veilige afstand – een taartje met haar eten. Toen ik de andere helft van de taart in de koelkast stopte,zag ik preparé liggen. Ik ben verzot op een goede verse bruine boterham met preparé, tabasco, peper, zout en een augurkje erop. Ik gaf toe aan mijn cravings en het was héééérlijk!  

De derde keer dat ik vlees at,  was per ongeluk. Ik had net een crossfit les gevolgd en ik had nog 15 minuten tot ik een coachingssessie had met een mede – studiegenootje. Ik wist dat ik weinig tijd zou hebben en was die dag – uitzonderlijk – een doos soep gaan halen. Normaal maak ik mijn soepen steeds vers, maar omwille van het tijdsgebrek, koos ik voor een blik ‘groenteweelde’. Ik ging met mijn kommeke voor de computer zitten en deed de oefeningen met mijn studiegenootje. Tot…. ik ineens een balletje in mijn mond voelde. ‘Laura, ik heb net een balletje gegeten’, zei ik tegen mijn studiegenootje. ‘Welke persoon heeft nu het idee,  om in een soep die ‘groenteweelde’ heet, ook balletjes te plaatsen?’. Het was te laat, ik had het balletje al ingeslikt.

En wat nu?

Na die maand vegetarisch eten, moet ik toegeven dat mijn lichaam snakte naar een goed stukje vlees en vis. Ik voelde dat echt aan mijn lichaam. Dus nu probeer ik twee keer vis te eten, 1 keer vlees en 4 dagen vegetarisch en dat gaat me enorm goed af. Ik voel me veel energieker! Het buikje is wel terug, dus vlees en vis worden bij mij minder goed verteerd dan groentjes, maar dat is oké. Vegetarische dagen zullen toch een blijvertje zijn in mijn eetpatroon. Ik slaap die dagen beter, voel me lichter én …. het is ook goed voor het milieu. Maar op mijn niet vegetarische dagen ga ik toch ook enorm hard genieten van ribbetjes of een goede portie mosselen.

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Eén opmerking over '1 month challenge: vegetarisch eten'

  1. Prikkelbare darm syndroom…zoveel mogelijk glutenvrij, geen brood dus 😉 ik zal je spoedig wat gezonde vegetarische recepten sturen…💛🍄🌱

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: