1 month challenge: 10.000 stappen per dag

 1 month challenge: 10.000 stappen per dag zetten

Oktober… De dagen beginnen te korten en ik heb minder zin om naar buiten te gaan. Het liefste van al zou ik binnen blijven met een dekentje, een goed boek en een groene thee. En toch… toch besef ik steeds meer en meer dat ik een buitenmens ben en echt kan genieten van de buitenlucht. Ik hou enorm veel van hiken en wandelen, en dat doe ik helaas te weinig in België. Op vakantie,daarentegen, doe ik niets anders dan actief in de buitenlucht zijn en dan ben ik ook het gelukkigst. Met de donkere dagen in het vooruitzicht en het thuiswerken, leek me voor oktober de ideale challenge om iedere dag minstens 10.000 stappen te zetten.

Een dag thuiswerken

Vol goede moed begon ik op 1 oktober aan mijn challenge. Ik zou na het werk, wel wat stappen gaan zetten. 10.000 stappen zou een makkelijke opdracht worden. Ik verschoot me letterlijk dood, toen ik, na een dagje thuiswerken welgeteld 723 stappen had gezet. 723 stappen?!!!! Ik neem nochtans tijdens een dag thuiswerk enorm veel pauzes en ga dan wat wandelen in mijn appartement. Soms ga ik ook even wat ‘wandelen’ op mijn terras, maar ik had nooit gedacht dat het me zo weinig zou opbrengen. 723 stappen was nog geen 1/10de  van mijn uiteindelijke doel. Ik besloot om na mijn werkdag te gaan wandelen in het Kielpark. Na een halfuur wandelen en met een lichte verkoudheid besloot ik om terug naar huis te keren. De teller stond op 5.691 stappen. Wat een teleurstelling.

Werken in de horeca

Op 2 oktober en op 4 oktober ging ik bijwerken in een restaurant. Het waren dagen dat niet enkel mijn bankrekening naar boven ging, maar ook mijn stappenteller. Vrijdagavond, na 6 uurtjes werken in het restaurant had ik al 14.735 stappen en zondag, na 6,5 uurtjes 19.307 stappen. Bijna het dubbele van mijn doel behaald!

Ik heb een eindeloos respect gehad voor mensen die in de horeca werken. Zij doen werkelijk aan topsport, elke dag opnieuw. Ik werk ondertussen al 4 jaar bij in de horeca en ik moet toegeven dat ik er steeds van moet recupereren. Na een avondje werken, voelen mijn benen steeds zwaar en heb ik last van mijn rug. Nu weet ik eindelijk waarom.

Werken in de slagerij

Omdat de horeca, tijdens de eerste lockdown wegviel, was ik op zoek gegaan naar een andere bij- job. Ik besloot om op zaterdag bij te gaan werken in een slager. Niet zomaar een slager, maar een keurslager. Lees: een zeer grote slager, waar je, mee met je klant het hele parcours doet. Per klant ga je dus elke keer 15 meter mee. Na een dagje van 8 uur werken, kom je toch aan een groot aantal stappen. Met 15.714 stappen kon een dagje werken in de slager, toch vrij goed concurreren met de horeca (natuurlijk op langere tijd). Leve mijn bij – jobkes die me niet alleen geld opleveren voor mijn droomhuis in Spanje, ze bezorgen me ook een slank figuur. Win – Win.

Een dag zonder bijjobkes

Natuurlijk ga ik niet iedere dag in een slagerij of restaurant werken en moet ik ook strategieën vinden voor een gewone werkdag. Het bleek al snel héél moeilijk te zijn. De eerste dagen geraakte ik amper aan 8.991 stappen. Dus vrij ver onder mijn voorgestelde doel.

Frustrerend was het. Om nog maar niet te zeggen, het ergerde me. Tel daarbovenop nog eens op, dat mijn crossfit workout niet meetelde voor mijn stappen en je beseft wel dat ik het wou opgeven. Ik moest voor mezelf andere methodes vinden voor gewone werkdagen. Voor werkdagen waar ik wél al een crossfit workout had gedaan, maar toch nog 2 uur moest gaan wandelen om mijn doel te behalen.

10.000 stappen website

Mijn werkgever wou zijn werknemers stimuleren om actief te blijven bewegen tijdens het thuiswerken en besloot om een 10.000 stappen challenge uit te roepen. Je moest elke dag je stappen invullen op de website https://10000stappen.gezondleven.be/  en dan kon je ook zien wat je collega’s ervan maakte. Wie mij kent, weet dat ik nogal competitief ben in spelletjes en challenges (Oeps!) en dus hielp het mij wel. Toen ik mijn statistieken vergeleek met mijn directe collega’s, en ik moest besluiten dat ik minder had, besloot ik de dag erna extra te gaan wandelen.

Werken bij de mama

Mijn mama woont niet zo ver van me vandaan, maar te voet is het net ver genoeg. Ik had al snel door dat, bij de mama gaan werken mij net aan 10.000 stappen per dag zou brengen. Door s’morgens met mijn laptop naar mama te gaan en s’avonds terug te keren, zat ik al snel rond de 9.000 stappen. De overige 1.000 stappen kon ik wel opvullen, met mijn pauzes tijdens het thuiswerk. Was het vreemd om terug te gaan werken in mijn ouderlijk huis? Ja, absoluut! Maar het had ook zijn voordelen: er was steeds lekker eten in huis, tijdens mijn pauzes kon ik door mijn jeugdspullen gaan en er was ook een tv (ikzelf heb bewust gekozen om geen tv in huis te hebben, maar ik moet toegeven, nog eens kijken naar het nieuws was wel leuk).

Wandelen naar mijn jeja

Op dagen dat ik niet ging werken bij mama, besloot ik tijdens mijn middagpauze naar mijn jeja te wandelen. Zij is gestorven in juni en ik mis haar nog enorm hard. Het deed me zo deugd om dan naar haar te wandelen en even gewoon bij haar te zijn. Het gaf me rust, en tegelijkertijd ook wat frisse lucht. Na zo een wandelingetje, kon ik er terug tegen en kon ik weer met volle energie het witwassen tegengaan.

Shoppen

Niet erg coronaproof, maar hét helpt wel. Nadat ik het beu was om, voor de zoveelste keer, te wandelen naar het Kielpark of naar de Vest, besloot ik om eens te gaan shoppen in Abdijstraat. Door winkels in – en uit te lopen, kwam ik verbazendsnel en op een leuke manier aan mijn 10.000 stappen. Dus vrouwen, als je man binnenkort zegt: ‘Ga je nu weer gaan shoppen?’, is je antwoord: ‘Neen, ik ga een workout doen’.  Je doet het voor die strakke benen!

Twee dagen ardennen

Mijn redding tijdens deze maand! Ik ging met een vriendin twee dagen naar de Ardennen. Op dag 1 gingen we de streek rond Bouillon verkennen. We hadden een wandeling gekozen van 6,5 km. Dankzij ons fantatisch richtingsgevoel, hebben we uiteindelijk er een wandeling van bijna 21 km van gemaakt. Ons toprecord was dus 30.693 stappen op één dag. Ik was kapot en mijn benen deden enorm veel pijn, but we did it.

Op dag twee hebben we het rustiger gehouden. We gingen de abdij van Orval bezoeken en wat uitzichtpunten. Die dag deden we maar 6.290 stappen, maar met het aantal stappen van de vorige dag in het achterhoofd, was dat meer dan voldoende.  Vanaf  nu elke maand twee dagen ardennen!

Geleerde lessen

  • 10.000 stappen per dag zetten is supermoeilijk! Wanneer ik mijn activiteiten van crossfit of fietsen verwerkte in de app van 10.000 stappen, kwam ik soms toch aan 10.000 stappen. Zonder crossfit of fietsen, was het eerder uitzonderlijk dat ik aan 10.000 stappen per dag kwam.
  • Ik ben een buitenmens en ik hou steeds meer van hiken. Zet mij in de Ardennen om te hiken in de natuur en ik ben de gelukkigste mens ter wereld. Helaas, in Antwerpen city zijn er niet zoveel hikeroutes. Ondertussen ken ik na deze maand alle wegen in Polderbos, heel Hoboken en heel Kiel. Als ik ooit mijn huis in Spanje ga hebben, moet ik absoluut een regio kiezen met bergen of heuvels!
  • Wandelen doet deugd. Na een hele dag thuiszitten, is het zo leuk om de frisse wind en lucht tegen je neus aan te voelen. Even terug volledige vrijheid en een andere omgeving. Soms had ik echt geen zin om naar buiten te gaan (bijvoorbeeld bij regen), maar eens ik buiten was, was het FANTASTISCH.
  • Ik haat shoppen, maar voor mijn stappen wil ik wel een efforke doen. Tijdens de maand oktober heb ik nog nooit zoveel aan windowshopping gedaan, dan in mijn hele leven. Ik ben ook zo dankbaar dat de winkels in Abdijstraat elke week hun vitrine veranderde, anders zou het nog saaier zijn geweest.
  • En misschien de belangrijkste les: door zoveel te stappen, heb ik mooiere/meer gespierde benen gekregen, betere mentale weerstand en kon ik meer eten zonder me schuldig te voelen.

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Eén opmerking over '1 month challenge: 10.000 stappen per dag'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: