1 month challenge: een social media influencer worden

1 month challenge september: een social influencer worden

Instagram profielen

Ik ben fan van Instagram. Ik volg enkele instagram profielen omdat de inhoud mij écht interesseert. Bij deze profielen kijk ik steeds uit naar nieuwe content. Sommige van deze mensen hebben veel volgers en andere dan weer bitterweinig. Dat laatste, verbaast mij enorm, want wat ze vertellen is soms interessanter dan wat de profielen met vele volgers vertellen. Dat feit intrigeerde me zo, dat ik besloot om voor mijn september challenge een social influencer te worden.

Mijn nieuwe instagram profiel

Ik besloot om een nieuw instagram profiel aan te maken: pure_moments_blog. Het zou een blog worden over mindfullness met een positieve kwinkslag. Eentje waar je een ‘aha’ momentje krijgt én waarvan je ook positieve energie krijgt. Een blog die ik graag zelf zou willen lezen na een vermoeiende werkdag of een dag vol met corona – nieuws.

Ik besloot om aan niemand iets te zeggen en het profiel vanuit het niets op te bouwen. Ik zou enkel hashtags gebruiken, maar voor de rest, op geen enkele manier, mijn blog promoteren. Ik was er zeker van dat de inhoud het verhaal zou vertellen en dat dat voldoende was.

De eerste 5 dagen

Elke dag post ik vol positieve energie, mijn foto van de dag met een inspirerend tekstje. Door de juiste hashtags te gebruiken, kreeg ik al snel wat likes. Ongeveer 8 likes per dag. Niet slecht, om geen reclame te maken é. Het enige jammere was, dat ik geen volgers had. Ik bleef geloven in mezelf en wist dat de volgers er wel zouden komen. Er moeten tenslotte toch mensen zijn zoals ik op deze wereld, die graag deze content zouden volgen (letterlijk dan e ;)).

Hoera, mijn eerste volgers

Na dag 6 begonnen mijn eerste volgers mij te volgen. Het ging heel traag, maar al snel kwamen er elke dag volgers bij. Het waren er niet superveel maar,  na enkele dagen, had ik toch al 6 volgers. 6 volgers die wél elke dag op post waren en al mijn post lazen en liken. Het waren trouwe volgers. Ik geloofde dat er snel nog velen zullen volgen.

Ik ben naïef

Na ongeveer 8 dagen, had ik een rotdag tijdens de corona periode. Ik had last van huidhonger. Het was van maart geleden dat ik nog iemand een kus had gegeven of eens goed was vastgepakt door een persoon. Om niemand te besmetten, hou ik altijd afstand. Op die dag, echter, verlangde ik zo hard om een een goede knuffel van mijn bompa te krijgen, een kus van mijn nonna of de armpjes van men metekind rond mij te voelen. Ik besloot om hierover te schrijven op mijn blog onder het mom ‘it is okay not to be okay’. Tot mijn verbazing, kreeg ik ineens 17 likes en een pak volgers erbij. Was het door de (h)erkenning? Of hadden mensen echt de noodzaak om aan ramptoerisme te doen en te zien dat iemand anders ook eens een slechte dag heeft? Het zette me aan het nadenken. Wilden andere wel mindfull leven met een positieve noot? Of zou ik toch voor de ‘hey it is okay not to be okay’ weg gaan?

Ik besloot om mijn initiële idee te volgen. Ik geloof dat het leven echt mooi is en dat er elke dag positieve zaken zijn, ook al is het een kaka dag. Een theetje, een leuk gesprek met een vriendin, een mooie herfstwandeling, zijn slechts enkele van die mooie, positieve zaken in het alledaagse. Daarnaast, geloof ik ook echt dat Instagram en Facebook een positieve invloed kunnen hebben op ons allen, als het op de juiste manier wordt gebruikt. En volgens mij, was die manier om mindfull te leven met een positieve noot erbij.

Je doet het verkeerd

Na ongeveer 10 dagen ga ik een wandeling maken met een vriend in het rivierenhof en eten we samen een pannekoek (ziehier, een perfect voorbeeld van een positief ding in het alledaagse). Ik vertel hem over mijn experiment en dat ik niet weet wat ik nog kan doen om meer volgers te krijgen. Ik geloof echt in de inhoud van mijn berichten en ik geloof ook, op een heel naïeve manier, dat de inhoud alleen genoeg is om volgers te krijgen.

De vriend in kwestie, vertelt me dat er achter instagram profielen een hele business zit. Eerst en vooral, moet je de juiste hashtags gebruiken. Liefst zoveel mogelijk, maar vooral ook de juiste. Ten tweede, moet je andere profielen liken en ook commentaar geven op hun profiel. Op deze manier gaan mensen je terugvolgen en krijg je de nodige aandacht. Ten derde, hebben veel profielen volgers gekocht en hoe meer volgers je hebt, hoe zichtbaarder je bent. Lees: sneller ook meer volgers gaat hebben. Daar zat ik, mijn naïeve ik, die dacht dat enkel de inhoud telde. Ook al stond ik er niet achter, ik ging het toch proberen.

Strategie toepassen

Ik deed research op internet en zocht naar de meest gebruikte hashtags bij ‘persoonlijke ontwikkeling’ posts. Ik gebruikte zoveel mogelijke hashtags zoals: empowerment, groei, persoonlijkeontwikkeling, zelfontwikkeling, leiderschap, etc. Ik gebruikte ze niet enkel in het Nederlands, maar ook in het Engels.

Daarna begon ik andere profielen te liken die bezig waren met hetzelfde onderwerp. Ik volgde er 3. En….. na twee dagen begonnen ze mij ook te volgen. Check, dit werkt dus.

Na ongeveer 20 dagen had ik 14 volgers, hoera!

Nog meer tips van de vriend

De vriend, die afwist van mijn experiment, gaf me nog meer tips: maak video’s en gebruik polls enzo. Je moet interactie hebben met je publiek. Ik wist wat hij bedoelde maar het klonk zo vermoeiend in mijn oren. Moest ik nu echt video’s gaan opnemen om die extra volgers te bereiken? Ik verkondig graag mijn mening en inzichten, maar om deze te verkondigen via video’s, ging me een stap te ver. Het tweede idee van de polls en de interactie met mijn publiek, sprak me ook niet aan.

Ik zei zuchtend tegen hem: zo een instagram profiel opbouwen is echt een fulltime job. ‘Ja’, zei hij, ‘dat is het echt wel’.

Volgers weg.

Ineens waren er twee volgers weg, zonder reden. Ik had dus terug 12 volgers. Ik begon aan mezelf te twijfelen: was mijn content niet interessant? Wat had ik misdaan? Waarom volgen ze me niet meer? HALLO, WAAROM VOLGEN JULLIE ME NIET MEER? Na de eerste schok (okay; ik overdrijf graag), kon ik het wel plaatsen. Als die mensen mij niet interessant vinden, betekent dit niet dat ik niet interessant ben. Het is een beetje zoals het echte leven: er zullen altijd mensen zijn die je niet leuk vinden (ook al ben je een harstikke tof, grappig en bescheiden wijf). Hun loss, dacht ik erbij, terwijl ik verder mijn stukje emo chocolade at.

Opgeven

3 dagen voor het einde van het experiment had ik het gehad. Ik doe alles in mijn leven met de volle 200%, als ik er achtersta. De passie was weg en het posten van mijn dagelijkse blog werd al snel een must. Als er iets is, waar ik niet tegen kan is het woordje moeten. (ff een side noot, ik vervang altijd het woordje moeten in het woordje willen. En zo leef ik mijn leven. Ik wil werken want ik wil op reis gaan, in plaats van ik moet gaan werken :).

Ik had het gehad en dan moet je je buikgevoel volgen en ermee stoppen. Met 18 volgers op mijn profiel, besloot ik ermee te stoppen.

Ik heb enorm veel bewondering voor mensen die een volledig instagram profiel en business uitbouwen naast hun fulltime job. Maar… het is niets voor mij.

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Eén opmerking over '1 month challenge: een social media influencer worden'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: