1 month challenge: 1 maand mediteren

1 month challenge: 1 maand mediteren

Voor de maandchallenge van augustus had ik eerst in gedachten om positief over mezelf te spreken. Ik heb nogal de neiging om mezelf soms – onbewust – neer te halen als ik over mezelf spreek. Ik besloot om dit al in Juli uit te proberen, tijdens mijn vakantie in de Provence. Omdat het me te veel moeite kostte op dat moment, besloot ik dat de tijd er nog niet rijp voor was en ging ik voor een andere challenge.

Ik besloot om een maand elke dag te mediteren. Ik geloof enorm hard in de kracht van meditatie en van visualisatie. Ik ben enorme fan om – even – volledig stil te staan bij jezelf en gewoon te voelen. Even te leven in het nu. Ik zou dus, vanaf nu,  iedere dag mezelf de tijd gunnen om even te mediteren.

Mediteren is hard, man!

Op 1 augustus begon ik vol goede moed. Ik zette een begeleide meditatie op en sloot mijn ogen. Het was een meditatie van Michael Pilarczyk. Hij heeft een heel aangename stem en al snel kwam ik tot ontspanning.

‘Bekijk je gedachten als wolkjes, die voorbij gaan’. Ik dacht bij mezelf: ‘In dat geval, is het een zwarte hemel want ik heb nogal veel gedachten’. Ik moest glimlachen op mijn eigen mopje en weg was mijn concentratie. ‘Okay, Vanessa, verman je’, en ik probeerde me terug te concentreren. Het was moeilijk. Ik werd boos op mezelf en toen ging het enkel bergaf. ‘’Man, mediteren is hard’, zei ik tegen mezelf en besloot om het de volgende dag een nieuwe kans te geven.

Oefening baart kunst

De eerste dagen waren bijzonder moeilijk. Ik leed aan het fenomeen ‘metadenken’. Ik leg het jullie even kort uit. Ik dacht aan iets:, bijvoorbeeld ‘oh, na de meditatie moet ik die mail voor het werk nog versturen en tijdens mijn pauze een was opzetten’.

 Het metadenken ging dan als volgt: ‘okay Vanessa, waarom denk je nu, tijdens een meditatie in godsnaam aan het werk en aan je huishouden?. Is dit nu het moment om daaraan te denken?!’. Dat was dus ‘denken over het denken’.

Na enkele dagen, ging het gelukkig beter. Ik had nog steeds last van metadenken en van vele gedachten, maar ik was mild tegenover mezelf. In plaats van afwijzend te reageren, reageerde ik met compassie. Volgens mij, is dat het hele punt van mindfullness en mediteren; niet je gedachten afwijzen, maar er gewoon mild mee omgaan. Je mag gedachten hebben, maar je moet ze ook kunnen loslaten.

Andere soorten meditaties

Toen ik met een vriendin aan de Opaalkust zat, wou ik eens een andere soort meditatie uitproberen. Namelijk volledig mindfull naar de zee kijken en je gedachten laten passeren. Ik vond het ge-wel-dig. Met het geluid van de zee op de achtergrond, naar de zee kijkend, en gewoon in het nu mijn gedachten laten voorbij gaan. Dit soort meditatie ging mij beter af en ik genoot er iedere keer van. Gewoon even bij mij lichaam inchecken en voelen wat er in me leeft.

Meditaties tijdens het werk

Na de Opaalkust, besloot ik meditaties in te plannen in mijn dagelijks werkritme. Ik besloot om tijdens mijn pauzes, waar ik op kantoor normaal een koffieklets ging doen, nu 8 minuten te spenderen aan een meditatie. Ik gebruikte hiervoor de meditaties van Sanny Verhoeven. Ik vond het tof én ik werd er steeds beter in. Na ongeveer een halve maand begon ik ook uit te kijken naar mijn dagelijkse meditaties. Sommige dagen had ik amper gedachten tijdens mijn sessie, andere dagen had ik dan weer een heel gedachtenwolkenveld. Het was allemaal okay.

En wat nu?!

Na een hele maand te mediteren, heb ik de smaak te pakken! Het is een dagelijks ritueel geworden. En ik heb nog meer nieuws: ik begin in oktober aan een opleiding tot mindfullnesscoach. Het lijkt me een ideale aanvulling op mijn cursus coaching. En als alles goed loopt, ben ik in juni afgestudeerd als coach én mindfullnesscoach. En dan stop ik met studeren, en waag ik de sprong als zelfstandige coach in bijberoep. Wish me luck!

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: