1 month challenge : 1 maand zonder je haar te wassen

Voor de lockdown

Voor de lockdown spendeerde ik enorm veel geld aan shampoo. Ik heb enorm vettig haar en ik moest mijn haar dan ook iedere dag wassen. Ik deed dit meestal s’morgens en ging dan met een nat hoofd naar het werk. Als ik s’avonds ging sporten, waste ik het nogmaals. Ondanks de vele wasbeurten, bleef mijn haar vettig. Zelfs nadat ik net uit de douche kwam, leek het alsof het een frietpotje was. Ik wisselde van shampoo’s, gebruikte conditioner en haarmaskers, maar het bleef glimmen.

De eerste 7 dagen

De eerste 7 dagen waren verschrikkelijk. Mijn haar was vettig. Het was enorm aan het shinen (and not in a good way). De truc – volgens het internet – was dat je je haar met warm water moest afspoelen, je hoofdhuid hierbij moest masseren en daarna met een kam je haar goed moest uitborstelen. Het hielp wel een beetje, maar het leek alsof het na een uurtje terug vettig was. Die eerste dagen spoelde ik meermaals mijn haar met warm water, om het daarna uit te borstelen. Gelukkig bestaan er haarbanden, diadeem’s en hoeden om je ‘bad hair days’ te verbergen. Ik was héél gelukkig dat tijdens de zoommeetings van het werk, we niet in beeld moesten komen.

Dagen 7-14: mijn haar ruikt naar haar

Als ik dacht dat het niet nog erger kon worden, dan had ik het mis. Mijn haar begon te plakken. Ik paste nog steeds de truc van het afspoelen met water en het borstelen toe, maar mijn haar was 1 grote klit. Het plakte zo hard aan elkaar van de vettigheid, dat het enorme haarplukken vormde. Dat was nog niet het ergste… mijn haar begon echt te stinken naar haar. Het ruikt naar een bittere geur die echt in je neus komt. Ik werd er zot van. Op deze dagen heb ik meermaals getwijfeld of ik niet ineens een bus shampoo op mijn haar zou doen, zo gek werd ik ervan.

Dagen 14 -16: jeuk maar echt enorme jeuk

Naast de bittere geur, begon mijn hoofdhuid en haar enorm te jeuken. Ik werd er verschrikkelijk zot van. Ik ging met mijn vingers door mijn haar en voelde erna dat mijn handen gewoon plakte van de vettigheid. Toch bleef het jeuken. Een oplossing was: veel meer wassen en borstelen. Door te borstelen, ging de jeuk even weg en was ik opgelucht. Deze twee dagen had ik echt fysiek pijn van het niet haarwassen. Ik probeerde mezelf af te leiden om niet aan deze pijn te moeten denken.

Hallelujah: droogshampoo met kokosgeur

Ik ging de die – hard uithangen en absoluut geen droogshampoo gebruiken, maar na de jeuk en vooral de geur, had ik het gehad. Ik werd er echt ongelukkig van en dat was nu echt het laatste wat ik wilde. De redder in nood bleek een droogshampoo te zijn met een kokosgeur. Ik kocht deze op een zaterdag in de Albert Heyn en op de parking spoot ik het spul al op mijn hoofd. Heel mijn hoofd rook naar de kokosgeur! Eindelijk weg met die bittere geur! Ik waande me in de Bahama’s en maakte een vreugdesprongetje! De droogshampoo moest enkele minuten intrekken en thuis, kamde ik dan de haren uit. Het was al een heel pak minder vettig.

Dagen 17- 22: Droogshampoo hier, droogshampoo daar

Na 2 weken zou – volgens de blogs – het haar zichzelf volledig moeten hersteld hebben. Er bestonden uitzonderingen. Guess what.. ik was duidelijk een uitzondering. Elke dag moest ik minstens twee keer de droogshampoo gebruiken. Het hielp ook niet dat het enorm warm weer was en ik als een os zweette. Toch gaf het gebruik van de droogshampoo mij een goed gevoel; het gaf me een vakantiegevoel door de kokosgeur en het liet vooral mijn haar er terug natuurlijker uitzien.

Dagen 23 – 26: haar dat recht staat

Kijk mama, mijn haar staat recht. De geur was beter, de vettigheid was beter, maar mijn haar kon ik nog letterlijk rechtzetten. Ik maakte er een sport van om foto’s te nemen van mijn kapsel en deze naar mijn vrienden te sturen. Op het einde van deze blog deel ik met plezier een paar van deze pareltjes.

Dagen 27  -… : resultaat, resultaat, resultaat

Na bijna een maand, (en niet 2 weken zoals in de blogs), had ik eindelijk resultaat. Mijn haar groeide enorm snel. Het groeide sneller dan ervoor. Een pech als blijkt dat de kappers gesloten zijn tijdens een coronacrisis. Het werd ook wel zwaarder. Ik heb van mezelf al heel ‘dik’ haar, maar nu was het volume eens zo dik. Het leuke was wel dat mijn haar er vélé gezonder uitzag en….. ik kreeg een natuurlijke slag in mijn haar. Mijn haar was – voor dit experiment – altijd heel stijl. Nu kreeg ik een natuurlijke slag en leek het alsof ik beach waves had. Mijn haar viel dus van nature beter.

En wat nu?

Nu zijn we ondertussen bijna 2 maanden verder en ik heb het nog steeds niet gewassen. Ik gebruik sinds 2 weken ook geen droogshampoo meer. Mijn haar heeft zich volledig hersteld en oogt heel natuurlijk. Het is ook bijna niet meer vettig. Toen het de afgelopen dagen zo warm was, heb ik wel twee of drie keer per dag mijn haar met water ‘gewassen’ en uitgekamd. Dat is even wat meer moeite doen, maar het loont wel.

Niemand heeft de afgelopen periode iets van mijn haar gezegd; ofwel heb ik hele toffe en conflictvermijdende collega’s en vrienden ofwel is het echt wel zo dat je niet meer ziet dat ik mijn haar niet meer was.

Ik heb het ondertussen wel uitgedund met een speciale schaar die ik online kocht. Het groeide zo snel dat het enorm lang werd, maar ook erg zwaar. Ik kreeg er niet enkel hoofdpijn van, maar ook nekpijn. Door mijn haar uit te dunnen, valt mijn haar nu nog meer in zijn natuurlijke slag.

Ik kreeg nog geen complimenten over mijn haar, maar ik ben wel een pak tevredener. Ik bespaar enorm veel op shampoo, mijn haar ziet er niet meer zo vettig uit, dan voor de lockdown, en het ziet er gezonder uit. En af en toe zal ik die kokosshampoo wel nog eens gebruiken, om mij even in de Bahama’s te wanen.

Vettige groetjes – het haar van Vanessa 🙂

De eerste dagen
Na 1,5 maand op moederkesdag (net ‘gewassen’ met water)

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: