1 month challenge: 1 maand zonder snoepen en zonder frisdrank

Na een maand zonder alcohol, een maand sporten en een maand daten, wou ik wat meer uitdaging. Ik was heel veel met mijn gezondheid bezig, maar ik merkte dat ik toch nog veel greep naar snoepjes en frisdrank. Dat leek me dé ideale uitdaging voor april.

Ik ben een snoeper. Als je een snoepkast in huis heb, heb ik ze gegarandeerd gevonden binnen enkele uren. Als ik ze dan gevonden heb, zal ik ze ook plunderen. Het gebeurt regelmatig dat ik bij vrienden kom en vraag: ‘heb je geen toastje of een koekje voor mij?’. Mijn vrienden kennen mij al en weten dat ze steeds koekjes in huis moeten hebben en pikante saus! Topvrienden heb ik dan ook.

Bij mijn exvriendje gebeurde het regelmatig dat hij iets van snoep moest verstoppen. Ik ben verzot op Babbelutten en toen de ex vriend dit kreeg op zijn werk, wist hij dan ook dat hij ze moest verbergen. Helaas, had ik ze gevonden en waren ze ook binnen de 25 minuten allemaal op. Ik vond het dan ook hilarisch om een foto te maken van alle geopende papiertjes van de Babbelutten en dit via Whatsapp door te sturen (voor de rest ben ik wel een lief kind).

Met frisdrank kan je me minder plezieren…behalve Tonic. Als ik wandel, op een terras zit of echt zin heb in een apertiefje, neem ik gegarandeerd een Tonicje (al dan niet gecombineerd met Porto). Een maand zonder frisdrank moest wel lukken.

1 april: de strategie

Op 1 april begon ik vol goede moed én met een uitstekende strategie: als ik zin in zoet zou krijgen, zou ik natuurlijke suikers gebruiken. Die eerste dagen maakte ik: gebakken bananen, appel in de oven, at ik dadels op verschillende manieren en combineerde ik druiven met een beetje honing. Het plan leek uitstekend te werken.

Na drie dagen begon ik het echt wel te missen. Ik droomde van eclairs en dit werd dan ook mijn favoriete gespreksonderwerp. Toen ik een spelletjesavond met mijn vrienden had, heb ik zeker 6 keer het woord ‘eclair’ gebruikt. Zij waren ondertussen chipjes aan het eten, maar dat deed me weinig. Ik beschreef mijn droom over eclairs: hoe ik een hap zou zetten in die goede puddingcrème, die heerlijke chocolade en hoe de hagelslag het toppunt zou vormen. Het water liep me in de mond.

Ik heb moordneigingen

Na ongeveer 5 dagen werd ik ineens héél boos op de hele wereld. Ik maakte ruzie met iedereen; met die ene collega, met de mensen van het medebeheer, met iemand op straat. Ik herkende mezelf niet. Tijdens de hele coronacrisis had ik een rustige – en relaxte mind gehad; ik was terug gelukkig aan het worden en had totaal geen stress. Vanwaar kwamen dan ineens die moordneigingen?

Naast die boosheid, had ik ook intense hoofdpijn. Elke dag leek het alsof ik een migraine aanval zou krijgen. Ik had een bonkend hoofd. Zou het dan toch Corona zijn? Doet Corona dat met een mens?

Toen ik dit vertelde aan mijn coach, zei ze: ‘Zou het niet komen doordat je geen of minder suiker eet?’. Na ons gesprek, ging ik het opzoeken en inderdaad, ik was niet alleen! Het was volkomen normaal om, bij het afkicken van suiker, je echt slecht te voelen en hevige reacties te ontvangen vanuit je lichaam. Na enkele dagen, ongeveer 4, was het al een pak minder en maakte ik met niemand meer ruzie (algoed, anders was ik zeker alleen op deze wereld gebleven!).

Een paaseitje op paasmaandag

Op paasmaandag, zag ik zoveel foto’s op instagram en facebook, dat ik het niet meer kon tegenhouden. Ik ging naar de plaatselijke handel, die wél open was, en kocht een klein zakje paaseieren. Vol goesting, nam ik er eentje uit en zoog er ongeveer 20 min op. De smaak van chocolade ging door mijn keel en ik proefde die intense cacao smaak. Maar…. het smaakte minder goed, dan dat ik me in mijn hoofd had ingeprent. Ik had helemaal geen voldaan gevoel, integendeel. Ik besloot om snel mijn tanden te poetsen, zodat ik alvast geen zin meer had in een tweede paaseitje.

Nog twee hervalletjes

In de weken erna had ik nog twee keer een hervalletje. De eerste keer was na een vergadering, waarin ik mijn standpunt erg moest verdedigen. Na het zwaar bewaken van mijn grenzen, ging ik op automatische piloot naar de kast en nam er 3 paaseitjes uit en stak ze in één keer in mijn mond. Het was echt vreemd, want ik had de voorbije weken totaal geen zin meer gehad in suikers. Ik besprak het met mijn crossfitcoach en hij zei dat het best een normale reactie was. Als je teveel cortisol aanmaakt, kan je snakken naar suikers.

Een tweede keer was toen mijn mama in het ziekenhuis terecht kwam en ik me even liet gaan qua emo – eten. Het waren maar twee paaseitjes in één keer, maar ik had er totaal geen genot van. Het was echt puur emo – eten.

Paleoooooo: de redder in nood

En daarna kwam er de challenge van de crossfit: 2 maanden letten op je slaap, eten en beweging. Via mijn mede – crossfitters leerde ik enorm veel over verschillende voedingsstijlen: Keto, Veganistische, Paleo en Vasten. Ik vergeleek ze allemaal en besloot dat ik een maand Paleo ging uitproberen. Het is koken en braden met gezonde – en natuurlijke oerproducten. In de gerechten zit er veel kokosmelk, amandelmelk en amandelmeel. Het goede nieuws is, dat er ook dessertjes zijn in de Paleo levensstijl! Dus ik kan optimaal genieten van zoetigheden zonder suikers, joepie!

1 mei en de maand is voorbij

1 mei: de dag waarop ik elk jaar met mijn zus, bompa en mama naar de eerste mei stoet ga. Één van onze tradities is samen een koffiekoek eten voor we aan de stoet beginnen. Omdat tradities in ere gehouden moeten worden en ik nog steeds zin had in een eclairke, ging ik naar de plaatselijke bakker. Jammer genoeg waren de eclairkes op maar er waren wel nog crèmekoffiekoeken. Vol trots zei ik: ‘Voor mij een crèmekoek aub’. Ik genoot superhard van die eerste bijt: die crème in mijn mond en daarna dat chocolaagje. Het smaakte enorm… en toen kreeg ik een hoofdpijnaanval en heb ik de hele namiddag in mijn bed gelegen. Dus no, no more koffiekoeken for me!

P.s. ondertussen al 1,5 maand frisdrankvrij

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: