1 month challenge: 1 maand sporten

Ik hou van sporten. Op reis is sport één van mijn dagelijkse activiteiten. Ik surf, beklim bergen of fiets doorheen steden. Ik vind het echt geweldig om een stad al fietsend te verkennen en vooral dan; de verborgen plekjes. In België, probeer ik ook zoveel mogelijk te sporten. Vermits ik in Gent werk, neem ik elke dag de trein. Van mijn appartement tot aan het station neem ik de fiets. Ik ga ook minstens 2 keer per week crossfitten. Af en toe doe ik daar nog een squashpartij bij met mijn vaste squashpartner. Toch, moet ik toegeven dat het sporten als eerste wegvalt, wanneer ik het druk heb. Daarom leek het mij leuk om als tweede challenge er ineens een uitdagende challenge van te maken: 1 maand elke dag sporten.

Het is een hel

De eerste dagen combineerde ik crossfit, zwemmen en wandelingen in de sneeuw. Al snel besefte ik dat ik een beginnersfout deed, namelijk 1 dag wandelen, 3 dagen crossfit na elkaar en dan 3 dagen zwemmen. Mijn spieren deden on – geloof – lijk pijn. Ik kon er s’nachts niet van slapen! Al snel werd ik grumpy. Dat leek me toch niet de bedoeling te zijn van sporten?! Moest sport je net niet dat geluksgevoel geven, je mentaal en fysiek sterker laten voelen en je meer energie geven?

De ommekeer

Na ongeveer een week was mijn lichaam aangepast aan het vele sporten. Ik had er ook van geleerd en wisselde een dag crossfit af met een dagje zwemmen. Op die manier gebruikte ik steeds andere spieren en werd het minder saai. (Geloof mij, 3 dagen na elkaar gaan zwemmen is echt saai!). Ik werd ook minder moe en voelde me fysiek sterker worden. Ik zag nog geen bijkomende spiertjes maar ik voelde het wel. Elke dag voelde ik – net zoals een klein kindje – aan mijn spierballen.

Een nadeel was wel dat ik ongelooflijk veel at! Mijn maag knorde alsof ik nog niets had gegeten. Na het sporten – en dan vooral het zwemmen -, kon ik echt een bord spaghetti op. Ik kon soms echt twee keer avondeten, één keer voor het zwemmen en één keer na het zwemmen. Bye bye summerbody, dacht ik.

En toen kwam de coronacrisis

Bam, eerst sloten de zwembaden. Die week ging ik 4 dagen na elkaar naar de crossfit. Ik nam de les van 6.30u, omdat ik in die periode verplicht was om in Antwerpen te gaan werken. Het was best wel zwaar. Mijn lichaam was ondertussen het sporten gewend, maar de oefeningen van de crossfit duidelijk niet. Ik ging van stijfheid van de ene spiergroep naar stijfheid van een andere spiergroep. De kans om een blessure op te lopen, werd elke dag groter. Ik moest oppassen. Daarom nam ik elke dag een warm bad, smeerde mijn benen in met een verwarmende crème en nam ik extra proteïne in (dank u wel skyr yoghurt!).

En toen sloot ook de crossfit

Een geluk bij een ongeluk. Door de coronacrisis sloot ook de crossfit. Ik vond het verschrikkelijk, maar moest ook bekennen dat ik erover aan het gaan was met de vele gewichten. Vanaf dag 1 heeft mijn crossfit, online lessen aangeboden. In plaats van oefeningen met gewichten, waren het vooral burpees, squats, rows en sprintjes.

Doordat het werk ook besloot dat iedereen van thuis uit moest werken, had ik ineens geen verplaatsing meer. Opeens had ik superveel vrije tijd. Daardoor deed ik om 16.30u online yoga en om 20.00 u de online crossfit sessie. Tussen beide door, deed ik nog een wandeling in mijn buurt. Ineens werd sport nog belangrijker en ging dit vanzelf.

I did it!

31 dagen sporten; ik heb het gedaan! Ik heb mezelf echt moeten pushen en heb gevloekt, maar ik heb er ook enorm veel van geleerd.

Geen tijd hebben is no excuse! Je kan altijd tijd vrijmaken. Sportcentra bieden zowel ochtend – als avondlessen aan. Lopen of wandelen kan ook perfect tijdens een lunchpauze. Als je echt geen tijd hebt, ga dan zwemmen. Het zwembad is – in normale omstandigheden – zowel s’morgens als s’avonds open en op 45 minuten heb je je sport gedaan. Het is trouwens ook een full body workout.

Sporten maakt je mentaal sterker. Sporten maakt je mentaal sterkter, het klinkt als een cliché , maar het is wel zo. Tijdens het urenlange zwemmen, heb ik veel zaken verwerkt. Tegelijkertijd, heeft het me ook mentaal sterker gemaakt op een andere manier. Wanneer ik wou opgeven bij bepaalde oefeningen – vooral burpees – heb ik doorgezet en achteraf was ik wel tevreden. Sport laat zien dat je meer kunt dan dat je denkt.

Sport maakt je fysiek sterker. Ik voel het aan mijn lichaam! Spieren zijn sterker, ik heb minder vetjes en zie echt al een klein verschil aan mijn lichaam. Om dit te bewijzen, heb ik de voor – en na foto gepost. Het is nog niet veel, maar je ziet minder cellulitis, meer strakheid en héél kleine buikspieren.

Sport is verslavend. Okay, de 31 dagen challenge is over en ik sport nog iedere dag! Het is gewoon zo leuk: het is mijn me – time, mijn excuus om heel de dag te kunnen eten, maar vooral ook een gezellig samenzijn met mijn crossfit – collegaatjes.

Sporten is leuk. Sporten is leuk… je dient gewoon de juiste sport te zoeken die bij je past. Vind je lopen niet leuk?  Geen erg, probeer eens te boulderen of te wakeboarden. Probeer enkele sporten uit tot je de sport vindt die bij je past. Naar de sportclub gaan is soms een moeilijke opgave, maar eens je er bent, ben je gelukkig dat je aan het sporten bent. Dus experimenteer met verschillende sporten.

Sporten is ideaal als qualitytime met de vrienden. Mijn squashpartner en ik zien elkaar enkel tijdens de squash en dat is oké. Squashen is voor ons, in de eerste plaats sporten, maar onze ‘after – squash’ is minstens even belangrijk. Een drankje en een hapje om even bij te praten. Combineer het sporten met een bijbabbelmoment en je hebt een ideale vriendenavond.

Dus hop, waar wacht je nog op?

All-focus

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: