1 month challenge: 1 maand zonder alcohol

Mijn eerste challenge van 2020 was: een maand geen alcohol drinken. Beter gezegd 29 dagen, want februari telt dit jaar een dagje meer! Wie mij kent, weet dat ik heel sporadisch een glaasje alcohol drink. Een gezellig glaasje wijn bij een dinertje of een likeurtje na het dessert. Toch ben ik meer een ‘groene – thee madam’. Op elk moment van de dag kan je me gelukkig maken met een warme kop groene thee.

Ik wist dus op voorhand dat dit een vrij makkelijke – en haalbare challenge zou worden. ‘Ideaal om hier mijn jaar vol challenges mee te beginnen’, dacht ik. ‘Een opdracht die ik al zeker haal’. Ik had er vertrouwen in!

Mijn opdracht zou beginnen in Maleïsie en zou eindigen tijdens een weekendje Ardennen met mijn familie. Ondanks dat ik het – zoals voorspeld – een makkelijke opdracht vond, heb ik toch 4 moeilijke momentjes gehad die ik graag met jullie willen delen (en dan vooral wat ik eruit heb geleerd).

Alcohol en flirten

Het eerste moeilijke moment was in Maleisië. Op vakantie drink ik normaal geen alcohol en let ik nog meer op mijn gezondheid, dan tijdens mijn dagelijks leven. Toch was deze dag anders. Ik had net een berg beklommen en was teruggekeerd naar het hostel. Na een welverdiende douche, zat ik buiten in mijn dagboek te schrijven. Ik genoot van het warme weer en voelde mijn vermoeide benen. Ik zat intens te schrijven, toen ik opeens achter mij hoorde ‘Iemand die mee wil gaan eten?’. Het was de knappe man met wie ik die morgen, tijdens het ontbijt, aan de praat was geraakt. Normaal ging hij vandaag vertrekken, maar blijkbaar was hij dan toch gebleven. Heel spontaan zei ik ‘Ja, ik scheur van de honger’. We gingen samen naar een plaatselijke Indische tent, niet ver van het hostel. We praatten alsof we elkaar al jaren kenden.

Tijdens het diner, dacht ik de hele tijd, ‘wat een knappe man; als ik al een type heb, zou hij er volledig aan beantwoorden’. De tijd vloog en alles wat op ons bord lag, was op. ‘Jammer’, dacht ik bij mezelf, ‘dit was het dan’. Groot was mijn verbazing, toen hij vroeg om nog een biertje te gaan halen en nog wat verder te praten onder de sterrenhemel in de tuin. Met een lachje op mijn gezicht zei ik: ‘het zal dan toch met een ice tea worden, want ik drink geen alcohol’. We gingen samen naar de winkel, hij nam een Heineken (okay, volgens mij is dit ook een alcoholvrij drankje, maar daar verschilden we duidelijk van mening), en nam ik een ice tea.

We gingen naar het terras en praatten verder. Op een gegeven moment dacht ik:  ‘Moest ik nu twee glazen wijn op hebben, zou ik hier beginnen flirten’, ‘zou ik dat ongelooflijk, geweldig, tof, flirtbeest worden die grapjes maakt, waar ze zelf enorm mee moet lachen’. Nadat we tot 3 uur s’morgens hadden gepraat, moest ik besluiten dat ik zonder een glas alcohol toch nog wel ongelooflijk grappig in mijn hoofd ben, maar – in het echt- toch wel minder een flirtbeest ben.

Alcohol en feesten

Het tweede moeilijke momentje was enkele dagen later in Maleïsie. Ik zat in Langkawi in een superchill hostel en we besloten met enkele andere hostels een grote bbq te organiseren. Samen maakten we salades, bereidden we het vlees en de vis en, dronken we. Ik zat er met mijn flesje ‘heaven on earth’ (wat trouwens echt hemels is!), terwijl de anderen allemaal alcohol dronken. Ik vond het niet erg, tot het moment dat de anderen echt dronken waren. Als je dan als enige ‘nuchtere’ ertussen staat, kan je enkel maar toekijken en denken: ‘Ben ik ook zo, als ik teveel heb gedronken?’. Ik heb het nog eventjes kunnen volhouden en met eventjes bedoel ik letterlijk 17 minuten, 36 seconden. Het was gewoon niet meer tof, om als enige nuchtere niet te kunnen meelachen (okay, ook in mijn dagelijkse leven ben ik meestal niet mee met grappen; behalve met de mijne!) en stomme dingen te kunnen doen.

Alcohol en akward momentjes

Het derde en vierde moeilijke momentjes speelden zich af in de Belgische Ardennen, weliswaar met een week verschil ertussen. Ik had de fout gemaakt om mijn alcoholvrije maand te plannen terwijl ik twee weekends ging spenderen in de Belgische Ardennen; eentje met de vriendengroep en eentje met de familie. Alles verliep volgens plan het eerste weekend. Tot we samen in de hottube gingen en gewoon gezellig samen babbelden onder een mooie hemel. Iedereen – behalve ik-  zat er gezellig met een glaasje cava. We zaten leuk te babbelen, tot ik ineens besefte dat de laatste keer dat ik met deze mensen samen had gezeten, nieuwjaar was geweest. Niet toevallig ook één van de laatste dagen dat ik met mijn ex – dating jongen (is dat al een begrip?!) had gespendeerd. De toffe setting, mooie hemel en dit gegeven gaven mij ineens een erg melancholisch gevoel. Op dat moment wou ik gewoon de hele fles cava leegdrinken en alles even vergeten. Ik bleef braaf en aanvaarde gewoon wat er was en probeerde intens te genieten van het moment zelf. (Voor wie het zich afvraagt: het was echt een topweekend en dit was dan ook één van de weinige melancholische momentjes, no worries).

Alcohol en gezelligheid

Een weekje erna was het de verjaardag van mijn nonkel. We hadden – als familie- het geweldige plan om dit samen te gaan vieren in de Ardennen. Op zaterdagavond zouden we dan samen gaan eten in een lokaal restaurant. Het was echt een megagezellige avond. Lekker eten, tof gezelschap en een mooi restaurantje. De sfeer zat er dik in en toen dacht ik ‘Awel, hier zou nu een goed glas rode wijn bijhoren’. Ik voelde de smaak van een heerlijk glaasje rode wijn, zag me in mijn gedachten dat glas naar mijn lippen brengen en er volop van genieten. Ondanks dat het – oh jawel – 29 februari was, heb ik toch een ‘nee, dankjewel’ gezegd tegen dat mooie, lonkende glas wijn.

Dus wat doet alcohol met Nessa? Het maakt me – in mijn hoofd- een ongelooflijk flirtbeest met dé beste moppen ooit. Mijn motto? “More red wine, minder thinker zijn”. Daarnaast zorgt alcohol voor gezelligheid, doet het me akward momenten vergeten en is het ideaal om heel even van de wereld te zijn.

Maar weet je wat alcohol vooral met me doet?! Het doet me beseffen hoe hard ik van groene thee hou, gezellige nuchtere babbels apprecieer en dat ik – af en toe – ook gewoon maar een mens ben met onzekerheden en twijfels (maar nog steeds met ongelooflijke grappige moppen).

Va

Gepubliceerd door vanessagonzalezesteban

Een mental coach die gepassioneerd is door gezondheid, sporten, mentale balans en gezonde voeding. Met een vleugje spiritualiteit en vooral veel openheid, wil ik mijn proces van vlinder tot rups met jullie delen. Op deze manier, hoop ik jullie te inspireren om jullie eigen proces te volgen en zelf een mooie vlinder te worden.

Eén opmerking over '1 month challenge: 1 maand zonder alcohol'

 1. Leuk artikel en goed geschreven. Een mens gaat zo meteen mee in het verhaal.
  Persoonlijk heb ik geen behoefte aan alcohol. Mijn dag is gevuld met koffie of thee afgewisseld met bruisend water.
  Rode wijn vind ik persoonlijk niet lekker en cava is helemaal mijn ding niet. Een zoet wit wijntje op een terras lust ik wel, ééntje hé,
  Ik ben ook geen bierliefhebber. Gewone bieren drink ik niet, maar uitzonderlijk op een terras drink ik wel eens een Gouden Carolus (ook ééntje hé) En ja, dat is ook weeral een zoeter bier.
  Ik denk niet dat ik alcohol nodig heb om vrolijk te worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: